Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

13.07.2018

Ολοκλήρωση Θερινού Πανεπιστημίου «Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο» του Π.Μ.Σ. «Θεολογία και Κοινωνία» του Ε.Κ.Π.Α.

Δελτίο Τύπου και Φωτοθήκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου «Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο», το οποίο διοργανώθηκε στη Χώρα της Άνδρου 5 έως 8 Ιουλίου 2018, με πρωτοβουλία του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

  Στην τριήμερη επιστημονική εκδήλωση συμμετείχαν έγκριτοι και νέοι ερευνητές από τα Τμήματα Θεολογίας, Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Ελληνικό Βιβλικό Κολλέγιο, και το Νεανικό Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Το σύνολο των εγγεγραμμένων συνέδρων ξεπέρασε τους εκατόν είκοσι (120).
   

 

 

   

Οι εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου ξεκίνησαν με προσφωνήσεις και χαιρετισμούς από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονα εκπροσωπώντας την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Καθηγητή κ. Απόστολο Νικολαΐδη, τους Προέδρους των Τμημάτων Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Θωμά Αντ. Ιωαννίδη και Καθηγητή κ. Σωτήριο Δεσπότη, το Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόσιο Σουσούδη, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. "Θεολογία και Κοινωνία" Καθηγήτρια κα. Διοτίμα Λιαντίνη, τον Καθηγητή κ. Στέφανο Μιχαλιό από το Ελληνικό Βιβλικό Κολλέγιο και την Δρ. Μαρία Χατζηαποστόλου από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Το κύριο σώμα των συνεδριών πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο στη Χώρα της Άνδρου, ενώ ειδικές διαλέξεις του Θερινού Πανεπιστημίου έγιναν στην πλησιόχωρο Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης.


 
 

Αναπτύχθηκαν έξι θεματικές ενότητες: (α) «Θρησκείες της Μεσογείου: Ιστορία, Πηγές και Διαπολιτισμικός Βίος», (β) «Διορθόδοξες, Διαχριστιανικές και Διαθρησκειακές Σχέσεις στη Μεσόγειο», (γ) «Θρησκεία, Πολιτισμός και Κοινωνία στη Σύγχρονη Μεσόγειο: Μια κριτική και ανθρωπολογική θεώρηση», (δ) «Θρησκείες της Μεσογείου και Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Τέχνη, Λογοτεχνία και ελληνοαραβικές σπουδές», (ε) «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Θρησκευτική Αγωγή στη Μεσόγειο του 21ου αιώνα» και (στ) «Θρησκείες της Μεσογείου, Διεθνείς Ορίζοντες και Παγκόσμιες Προκλήσεις».

Ταυτόχρονα, προσφέρθηκε η ευκαιρία σε σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων να έλθουν σε άμεση επαφή με τους πολιτισμικούς θησαυρούς της Άνδρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου και πλειάδα άλλων φορέων, τους οποίους, και από τη θέση αυτή, ευχαριστούμε ολόθερμα.

     
   

Μέσα από την πραγμάτευση των προειρημένων θεματικών ενοτήτων,  υπογραμμίσθηκε ότι τα πανανθρώπινα αγαθά της ειρήνης, της ελπίδας και της καταλλαγής, της όντως δικαιοσύνης, δέον να επιδιώκονται και να προσλαμβάνονται όχι ως επαινετοί πλην πεπερασμένοι ανθρώπινοι αυτοματισμοί, αλλά, κυρίως, ως καρποί μιας αειφόρου διαπολιτισμικής αλληλοκατανόησης και αλληλοπεριχώρησης, στην οποία δύναται να συμβάλει τα μέγιστα ο θεολογικός και θρησκειολογικός διεπιστημονικός λόγος που διατυπώνεται με αφετηρία και αφορμή το διαχρονικά πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό βίο της Μεσογείου.

   

Το ταξίδι αυτό προς την Ιθάκη της ενότητας και της συμφιλίωσης αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα, ιδωμένο μάλιστα υπό το φως του σύγχρονου πολυμέτωπου αγώνα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικότερα, των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων, και μάλιστα των θρησκευτικών μειονοτήτων, από κάθε μορφής φονταμεταλισμού, τρομοκρατίας και ολοκληρωτισμού.

     
   

«Ἐν τῷ αὐτῷ πνεύματι» η πορεία συνεχίζεται με την προσφορά από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας τριών νέων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών:

- «Πηγές, Λατρεία και Διαπολιτισμικός Βίος του Χριστιανισμού»,
- «Κοινωνική Θεολογία και Επιστήμες του Ανθρώπου» και
- «Θρησκειολογία»,

τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές του 2019, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν μία ακόμη καίρια συμβολή της Θεολογικής Σχολής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οικοδόμηση ελεύθερων και ανοικτών κοινωνιών, καθώς και γόνιμου διαπολιτισμικού διαλόγου.

     

Μετά τιμής,

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Φωτογραφίες

- Ευάγγελος Λουκίσας, Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου
- Παναγιώτα Καραχρήστου, Ε.Τ.Ε.Π., Τμήμα Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.
- Είρηνη Λάζαρη, Δήμος Άνδρου
- Ειρήνη Κιαγιά, Μ.Φ. Π.Μ.Σ. "Θεολογία και Κοινωνία"
- Αικατερίνη Παππά, Μ.Φ. Π.Μ.Σ. "Θεολογία και Κοινωνία"