Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

21.02.2020

Από την Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα "Νέες τεχνολογίες τροποποίησης του γονιδιώματος: Βιοηθικά Ζητήματα"

Δελτίο Τύπου και Φωτοθήκη

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, οι εργασίες της επιστημονικής εσπερίδας, με θέμα Νέες τεχνολογίες τροποποίησης του γονιδιώματος: Βιοηθικά Ζητήματα, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος «Βιοηθικά Διλήμματα» του Τμήματος.

Στο πλαίσιο της εσπερίδας έγκριτοι εισηγητές εξέτασαν τα επιστημονικά, νομικά, φιλοσοφικά και θεολογικά ζητήματα που προκύπτουν από την εξέλιξη και τα αποτελέσματα των τεχνολογιών, που αποβλέπουν στην τροποποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, εγείροντας κρίσιμα διλήμματα όσον αφορά στην αξιοποίησή τους για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και τη θεραπεία ασθενειών.

Τους ομιλητές και το πολυπληθές ακροατήριο καλωσόρισε στο Σπίτι της κύπρου η Μορφωτική Σύμβουλος δρ Νάντια Στυλιανού. Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας κ. Σωτήριος Δεσπότης.

Στην εσπερίδα πήραν μέρος με εισηγήσεις τους, η δρ Γενετικής, Επιστημονική Συνεργάτις της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, κ. Βασιλική Μολλάκη, με θέμα Τροποποίηση γονιδιώματος στον άνθρωπο: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα˙ ο δρ Νομικής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, κ. Τάκης Βιδάλης, με θέμα Νομικά ζητήματα των νέων τεχνολογιών τροποποίησης του γονιδιώματος˙ η δρ Φιλοσοφίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α., Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO κ. Μαρία Κ. Χωριανοπούλου, με θέμα Αυτονομία, διαγενεακή παρεμβατικότητα και θεραπευτική λύτρωση: Ηθικές προκλήσεις και προοπτικές της μεθόδου CRISPR/Cas9 και ο Επίκουρος Καθηγητής στη Βιοηθική του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Ε.Κ.Π.Α. κ. Βασίλειος Φανάρας, ο οποίος μίλησε με θέμα Θεολογικά διλήμματα της γονιδιακής τροποποίησης στον άνθρωπο: Η περίπτωση της CRISPR/Cas9.

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Βασίλειος Φανάρας.